2019-ųjų Poezijos pavasario laureatas – Marius Burokas

Marius Burokas. Mariaus Morkevičiaus fotografija

Tarptautinio poezijos festivalio Poezijos pavasaris-2019 laureatu tapo vertėjas, poetas, literatūros kritikas Marius Burokas. Lietuvos rašytojų sąjunga šiam rašytojui pasiūlė skirti Kauno miesto savivaldybės įsteigtą Maironio premiją už pernai išleistą knygą „Švaraus buvimo“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2018).

Poezijos pavasario nominacijai taip pat buvo pristatyti: Vytautas Kaziela („Alyvmedžiai“), Giedrė Kazlauskaitė („Gintaro kambarys“), Mindaugas Nastaravičius („Bendratis“) ir Dovilė Zelčiūtė („Prieglaudos miestai“).

Poezijos pavasario-Maironio premijos vertinimo komisiją sudarė pastarųjų penkerių metų Poezijos pavasario laureatai: Vladas Braziūnas, Almis Grybauskas, Kęstutis Navakas, Ramutė Skučaitė ir Tomas Venclova.

Maironio premija įsteigta 2013-aisiais, ją sudaro 3 tūkst. eurų. Premijos skyrimą dar turės patvirtinti Kauno savivaldybės taryba.

 

Leidėjai rašo: „Ketvirtoje savo poezijos knygoje „Švaraus buvimo“ Marius Burokas tęsia ankstesniuose rinkiniuose (ypač „Būsenos“, 2005; „Išmokau nebūti“, 2011) išryškėjusias gyvenimo kelio, santykio su poezija ir kultūra, su gimtuoju Vilniumi temas.

Ypatingo skaidrumo, šviesos dabar teikia žmogiškųjų vertybių, artimiausių žmonių apsuptis, tai prasišviečia ir knygos pavadinime. Vaikai spinduliuoja šilumą, meilę pasauliui, padeda pažvelgti į kasdienybę šviežiai, pamatyti save patį pasaulio tęstinume. Mylimo žmogaus supratimas, šeimos bendrija – tai vertybės, kurias reikia puoselėti ir saugoti, nes ir jas ardo realybės rutina, ydos ar ramybė, tampanti nepakeliama.

Poetas, panirdamas į save, į savo slaptą „aš“, atskleidžia nevienalypę žmogaus prigimtį, jausmų dialektiką. Netobulame pasaulyje harmonija, užsimiršimas sunkiai įmanomas, kai epochos vėjas išpučia raides ir dvasią. Ar dievoieška atsakys į būties klausimus?

Poetui, žinomam vertėjui, literatūros kritikui rūpi asmeniška atvertis papildyti visuotiniais kontekstais, rasti paprastą ir autentišką poetinę kalbą. Ši knyga – darnus poetinis audinys, į kurį natūraliai įsipina saviraiška ir aktualių pasaulio įvykių refleksijos.“

 

Marius Burokas

 

***

Knygos yra mano

takeliai

ir sodas

 

prieglobstis ir

ligoninė

 

į jų sakinius įsikibęs

žvelgiu į žalumą

anapus

 

                – tankios tavo grotos

                eilute

 

 lukštenu

eilėraščių vaistus

 

glotnius

it akmenukai

prie Juodosios

 

– – – – – – – –

 

betgi ne –

ir aš noriu

 

noriu būti

vienu iš tų –

 

su šarvais, hegzametru

kinkytame

vežime

 

vadeles ir ietį

sugniaužęs

 

rėkiantis

 

pašėlusiai lekiantis

 

į akmenines

mums atsuktas

dievų nugaras

 

„Švaraus buvimo“ (Vilnius: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2018)

 

PLAČIAU APIE LAUREATĄ>>>

Premija bus įteikta Poezijos pavasario festivalio, kuris vyks gegužės 12–26 dienomis, metu – gegužės 24 d., penktadienį, 18 val. Maironio lietuvių literatūros muziejaus sodelyje (Rotušės a. 13, Kaunas).

Festivalį rengia Lietuvos rašytojų sąjunga, Rašytojų klubas, Maironio lietuvių literatūros muziejus.

Projektą iš dalies finansuoja Kauno miesto savivaldybės programa „Iniciatyvos Kaunui“ ir Lietuvos kultūros taryba

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *